Jest to szkocka whisky typu Single Malt, pochodząca z regionu Speyside z destylarni istniejącej już od 1886 roku. Jest jedną z najlepiej sprzedających się whisky typu Single Malt na świecie. Jest ona niespotykanie aromatyczna, w woni można wyczuć wilgotną, mroczną piwnice, ziemie po deszczu oraz korzenie, które subtelnieją w aromatach pomarańczowej skórki, i pot pourri z dymną nutą, która łagodnie rozpływa się w ustach. Smak pełen jest żywiołowej słodyczy cukru trzcinowego. Finisz jest niespotykanie ciepły, liściasty, cierpniejący, z nieznacznym odcieniem farmaceutyków, z receptariusza sędziowskiego aptekarza.
Przez niemal 20 lat William Grant żywił ogromne marzenie o zrobieniu własnej whisky. Latem 1886 roku, wraz z siedmioma synami i dwiema córka u boku, Wilhelm postanowił spełnić swoją życiową ambicję. Wspólnie rozpoczeli budowę gorzelni, kamień po kamieniu, co zajęło im niespełna rok pracy. Kiedy już była gotowa, William nazwał ją Glenfiddich, po gaelicku od Valley of the Deer.
Glenfiddich jest jedną z niewielu destylarni single malt, które wciąż pozostają w całości własnością rodziny. Przez wielu określana najleszym szkockim maltem, co znajduje odzwierciedlenie w ilości wygranych konkursów. Jest najczęściej nagradzaną szkocką whisky single malt na świecie, posiadając ponad 20% udziałów w rynku, będąc dostępną w ponad 180 krajach.
Glenfiddich były pierwszym zakładem, która w 1969 roku otworzył Visitor Centre. Dane z 2002 roku wskazują, że rocznie gorzelnię odwiedzało około 125 tysięcy gości.