Glenfiddich IPA Experiment to whisky single malt bez określenia wieku, butelkowana o mocy 43%, która przez 3 miesiące finiszowana była w beczkach do warzenia piwa rzemieślniczego IPA ze Speyside Craft Brewery w Forres. Rezultatem jest whisky o pikantnych nutach cytrusów, słodkiej wanilii i odrobiną świeżego chmielu. Nowatorski smak zawdzięcza starannie ręcznie wybranym whisky, które stawnowią uzupełnienie do dodatkowych nut chmielowych.
Przez niemal 20 lat William Grant żywił ogromne marzenie o zrobieniu własnej whisky. Latem 1886 roku, wraz z siedmioma synami i dwiema córka u boku, Wilhelm postanowił spełnić swoją życiową ambicję. Wspólnie rozpoczeli budowę gorzelni, kamień po kamieniu, co zajęło im niespełna rok pracy. Kiedy już była gotowa, William nazwał ją Glenfiddich, po gaelicku od Valley of the Deer.
Glenfiddich jest jedną z niewielu destylarni single malt, które wciąż pozostają w całości własnością rodziny. Przez wielu określana najleszym szkockim maltem, co znajduje odzwierciedlenie w ilości wygranych konkursów. Jest najczęściej nagradzaną szkocką whisky single malt na świecie, posiadając ponad 20% udziałów w rynku, będąc dostępną w ponad 180 krajach.
Glenfiddich były pierwszym zakładem, która w 1969 roku otworzył Visitor Centre. Dane z 2002 roku wskazują, że rocznie gorzelnię odwiedzało około 125 tysięcy gości.