INFOLINIA: 666 605 330
Armagnac (armaniak) to starszy brat koniaku. Rejon, w którym produkuje się ten jasnozłoty winiak o lekko ziołowym posmaku jest określony bardzo precyzyjnie. Tylko niektóre białe odmiany winogron z rejonu Haut-Armagnac, Tenareze i Bas-Armagnac można poddać destylacji i to tylko zebrane w okresie od października do kwietnia. W przeciwieństwie do koniaku wystarczy tu jednokrotna destylacja. Od niedawna jednak destyluje się go dwukrotnie.
Poniżej oznaczenia i klasyfikacje armaniaków:
Trzy gwiazdki (***) - co najmniej jeden rok leżakowania w beczkach;
V.S., Selection i de Luxe - co najmniej trzy lata leżakowania;
V.O., V.S.O.P. i Reserve - co najmniej cztery lata;
Napoleon, Extra, Vieille Reserve i Hors d\'Age - co najmniej pięć lat leżakowania;
X.O. - osiem lat leżakowania.
ROCZNIKOWE - osobną grupę stanowią armaniaki rocznikowe, pochodzące z destylatów z jednego rocznika, podanego na etykiecie
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE