INFOLINIA: 666 605 330
Koniak (z franc. Cognac), według francuskiej definicji \"eau-de-vie\" oznacza \"eliksir życia\", często nazywany \"królem alkoholi\", często też mylony ze zwykłymi winiakami lub brandy. Nazwa Cognac jest zastrzeżona dla wyrobów pochodzących ściśle z jednego regionu i wytwarzanych według ściśle określonych zasad.
Koniak jest produkowany we Francji w regionie Charente, który rozciąga się wokół miasta Cognac w południowo-zachodniej Francji, z białych win szczepów winogron ugni blanc, folle blanche i colombard. Koniak powstaje w czasie dwukrotnej destylacji wina. Następnie destylaty trafiają do dębowych beczek i są poddawane starzeniu minimum 3 lata do nawet kilkudziesięciu lat. W czasie starzenia destylaty tracą swoją pierwotną moc, łagodnieją do ok. 40% zawartości alkoholu, czasami są rozcieńczane wodą oraz zmniejszają swoją objętość. O wieku koniaku świadczą odpowiednie oznaczenia na etykiecie:
V.S. (Very Superior) - leżakowany minimum 2,5 roku, czasami trzy gwiazdki
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) - leżakowany minimum 4,5 roku
X.O. (Extra Old) - leżakowany minimum 6 lat
Extra, Napoleon,... - specjalne oznaczenia, stosowane przez producentów, jednak nie mniej niż 6 lat do nawet kilkudziesięciu lat
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE