INFOLINIA: 666 605 330
Winiaki były jednymi z najsławniejszych Polskich alkoholi, obecnie zapomniane, kiedyś wytwarzane z rodzimych winogron, teraz głównie z importowanych destylatów. Powszechnie mianem winiaku w Polsce określa się produkowane na całym świecie brandy – czyli trunki otrzymywane z leżakujących destylatów winnych, z ewentualnym dodatkiem mieszanek zapachowo-smakowych, takich jak wino gronowe, nalew na rodzynki, figi, oliwki suszone, łupiny migdałowe czy nalew na wióry dębowe.
Polskie winiaki ok. 200 lat temu, cieszyły się wielkim uznaniem na całym świecie, zdobywały nagrody i medale w licznych konkursach, m.in. w USA. Z produkcji winiaków w Polsce słynął region południowo-zachodni, a za jego stolicę uznawano Zielona Górę, gdzie znajdowały się największe wytwórnie. Stąd za spadkobiercę w produkcji winiaku jest uznawany od wielu lat Polmos Zielona Góra, aktualnie należący do koncernu Pernod Ricard, jednak nie produkujący już winiaku.
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE