INFOLINIA: 666 605 330
Rum to wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany z trzciny cukrowej lub z wytwarzanej z niej melasy. Zawartość alkoholu w rumie to 38-80% . Po procesie destylacji rum poddaje się leżakowaniu, najczęściej w beczkach dębowych, ale czasami też w innych rodzajach beczek. Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem przemytu.
Obecne pochodzenie rumu to przede wszystkim Karaiby i Ameryka Południowa, jednak trunek ten jest również produkowany w Australii, Indiach i innych obszarach geograficznych. Historycznie rum wywodzi się najprawdopodobniej z Indii, jednak za kolebkę produkcji rumu uznaję się karaibskie wyspy, a za najważniejszą z nich Barbados. Masową produkcję rumu rozpoczęto ok. XVII wieku, a szybka ekspansja produkcji rumu, spowodowała, że już w 1664 roku otwarto pierwszą destylarnię rumu w Nowym Jorku.
Rum klasyfikuje się pod względem:
- regionu pochodzenia
Karaiby, Ameryka Południowa, Europa, Indie, USA,...
- koloru i smaku
biały, złoty, brązowy, czarny, aromatyzowany, \"spiced\"-ostry
- wieku stażenia
3 lata, 5 lat, 7 lat, 8 lat, 10 lat 15 lat, i inne
- zawartości alkoholu
38% - 80% alkoholu.
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE