Ta 15-letnia whisky została stworzona specjalnie z okazji celebracji ponownych narodzin destylarni Benriach. Ze względu na swoją mocną torfowość oraz wiek, idealnie nadaje się na środek zimy. W procesie destylacji, używany jest mocno torfowy jęczmień, a następnie dojrzewa w beczkach po bourbonie, po czym  jest wykańczany w baryłkach po Porto Tawny, pochodzących z portugalskiego regionu Douro. Butelkowany zostaje dopiero, gdy osiągnie 50% alkoholu. Tak jak i inne Single Malty z tej wytwórni, nie jest on ani filtrowany na zimno ani barwiony, co dodatkowo wdobywa jego piękną naturalną barwę pochodzącą od beczki. Nos kusi intensywnymi aromatami palonego drewna z nutami świeżego torfu, szczyptą domowego dżemu z malin, keksu oraz przypraw. Usta zachwyca dużą ilością torfu i palonego drewna z delikatnymi nutami czerwonych owoców i jesiennych przypraw (goździków i cynamonu) w tle.