Jest to mieszanka 85% wina bordoskiego z likierami produkowanymi z dziesięciu różnych owoców i macerowanymi ze skórką pomarańczy i dodatkiem chininy. Lillet dojrzewa w dębowych beczkach. Chociaż oryginalny receptura pochodzi z XIX w., obecnie produkowany jest na podstawie receptur z 1987 (biały) i 1990 (czerwony). Lillet według obecnej receptury jest bardziej owocowy i mniej gorzki. W sprzedaży dostępna jest wersja biała (blanc) i czerwona (rouge), w kategoriach vintage i non-vintage, różniących się beczkami używanymi do starzenia. Biały lillet jest wytwarzany z winogron odmian sauvignon blanc, sémillon i muscadelle. Podstawą czerwonego wariantu są klasyczne szczepy merlot i cabernet sauvignon.

Lillet bierze nazwę od spółki braci gorzelników, kupców win i napojów spirytusowych, założonej w mieście Podensac, w regionie Bordeaux na terenie Francji. Receptura likieru została opracowana w 1887. Likier podaje się jako aperitif, dobrze schłodzony z plastrami owoców cytrusowych. Serwuje się go również z łososiem i innymi delikatnymi rybami. Lillet znany jest miłośnikom powieści Iana Fleminga o brytyjskim agencie MI6 Jamesie Bondzie: wchodzi w skład drinka zaprezentowanego w powieści z 1953 Casino Royale. James Bond nazwał drink vesper na cześć swojej dziewczyny Vesper Lynd.