Metaxa jest niewątpliwie najbardziej znanym na świecie alkoholem greckim. Powszechnie uważana za gatunek brandy, w rzeczywistości jest czymś znacznie więcej. Twórcą Metaxy był kupiec jedwabny Spiros Metaxas. W 1882 roku założył on w mieście Chyphisa destylarnię produkującą alkohole typu brandy, a od 1888 sprzedawane za granicę pod nazwą Metaxa.  Produkowana z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi. Destylat o mocy 60 % leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos a na koniec doprawia się ją sekretnym zestawem ziół (w tym anyżku), dodaje się też prawdopodobnie płatki różane i na koniec słodzi. Później trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie dębowych beczek i rozpoczyna proces leżakowania w temperaturze 6 st. C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na koniec Metaxa jest butelkowana. 7 gwiazdek oznacza leżakowanie przez 7 lat.