INFOLINIA: 666 605 330
Tequila to wysokoprocentowy napój alkoholowy, pochodzący z Meksyku, będący odmianą Mezcalu, narodowej wódki meksykańskiej. Jest produkowana z soku specjalnej, tylko jednej odmiany agawy niebieskiej (Agave Tequilana), poddawanego fermentacji i destylacji. Jest to zasadnicza różnica pomiędzy Tequilą i Mezcalem. Mezcal jest wódką produkowaną z części, różnych odmian Agawy, natomiast Tequila jest odmianą Mezcalu produkowaną tylko z soku jednej odmiany Agawy.
Nazwa trunku pochodzi od miasta w stanie Jelisco, w któym rozpocząto w XVI w. produkcję Tequili. Początkowo była trunkiem lokalnym, który nie był zbyt popularny w przeciwieństwie do Mezcalu. Produkcja nie była kontrolowana, jednak z czasem Tequila zdobywała co raz większą popularność, w wyniku czego na butelki nałożono podatek, a proces produkcji i pochodzenie zostało uregulowane i zastzreżone przez państwo. Obecnie Tequila może być produkowana tylko w stanie Jelisco, gdzie znajduje się większość destylarni, za wyjątkiem dwóch położonych w sąsiednich stanach. Specjalny departament rządowy kontroluje produkcję, a także uprawę odmiany agawy potrzebnej do produkcji Tequili. Agawa niebieska może być uprawiana w innych stanach i rejonach, które podlegają ścisłej kontroli, jednak sama produkcja tylko w stanie Jelisco.
Agawa rośnie 8-12 lat kiedy to staje się najbardziej dojarzała. Uprawiana jest w tradycyjnych sadach z innymi roślinami. Wymaga pielęgnacji i ochrony przed szkodnikami, a jej zaletą jest możliwość uprawy w bardzo suchych klimatach. Najważniejszym elementem Agawy, który jest potrzebny do produkcji tequili, jest jej rdzeń tzw. pina.
Rodzaje tequili
oro (\"gold tequila\") – nie jest poddawana procesowi starzenia – \"joven y abogado\" (młoda i postarzana), w celu uzyskania aromatu i złocistego koloru dodawany jest karmel, fruktoza oraz aromaty drewna
blanco (\"silver tequila\") – jest butelkowana bezpośrednio po destylacji lub pozostaje krótko w kadziach ze stali nierdzewnej
reposado – leżakuje w beczkach dębowych co najmniej 2 miesiące jednak nie dłużej niż 9 mies.
añejo – leżakuje od 2 do 3 lat w beczkach dębowych przez co uzyskuje charakterystyczną barwę (od żółtej do brunatnej), smak i aromat
Muy añejo – Leżakuje od 4 lat do 5 lat w beczkach dębowych
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE