Likier kawowy produkowany na bazie kawy Blue Jamaica Mountain, jednej z najlepszych i najdroższych rodzajów kaw na świecie. Likier, podbonie jak kawa jest wywarzany tylko na Jamajce, wg niezmiennej, ponad 300-letniej tajemnej receptury. Obok podstawowych składników kawy Blue Mountain, spirytusu z trzciny cukrowej są przyprawy, których skład stanowi ścisłą tajemnicę.

Historia likieru sięga 300 lat wstecz kiedy to jedna z hiszpańskich arystokratek, zmuszona do opuszczenia wyspy i swojego domu, zabrała z niego najpotrzebniejsze i najcenniejsze rzeczy, w tym recepturę pysznego kawowego likieru sporządzanego przez jej służącą. W ramach wdzięczności dla owej służącej likier został nazwany jej imieniem Tia Maria.

Produkcja na skalę masową została rozpoczęta dopiero w latach 40 XX wieku kiedy to niejaki Dr Kenneth Leigh Evans, został poczęstowany w gościnie likierem domowej roboty. Trunek tak mu zasmakował, że postanowił rozpocząć jego masową produkcję.

Dzisiaj likier Tia Maria jest jednym z najsłynniejszych likierów na świcie, składnikiem wielu drinków i koktajli. Doskonale smakuje podawany w czystej postaci, jako dodatek do ciast i deserów, ale również jako dodatek do kawy.

Tia Maria

butelka: 0.7L

zaw.alk.: 26,5%