MIÓD PITNY

MI__D_PITNY_4bee463a83021.jpg

Miód pitny jest napojem alkoholowym powstającym w wyniku fermentacji miodu pszczelego. Produkowano go już w czasach starożytnych. Jako popularny w Polsce napój wspominany jest w źródłach średniowiecznych. W państwie Piastów brakowało wina, które zastępowano łatwiej dostępnymi trunkami: piwem i miodem pitnym. Wenecki dyplomata Ambrogio Contarini zanotował na temat Polaków: „[...] Nie mając wina robią pewien napój z miodu, który upija ludzi znacznie bardziej niż wino”. Sycony miód cieszył się dużą renomą, ale pijano go rzadko, najczęściej przy okazji ważnych uroczystości takich jak wesele. Był to trunek luksusowy i kosztowny.

Głównym kryterium podziału miodów pitnych jest stopień rozcieńczenia brzeczki miodowej wodą, czyli stosunek miodu i wody w brzeczce. Mamy więc, cztery typy miodów:

  • półtorak - na 1 litr miodu 0,7 litra wody

  • dwójniak - na 1 litr miodu 1,0 litra wody

  • trójniak - na 1 litr miodu 2,0 litra wody

  • czwórniak - na 1 litr miodu 3,0 litra wody

Oczywiście im więcej miodu, tym lepszy trunek. Jednakże, ilość miodu wpływa na czas leżakowania - im więcej miodu, tym dłuższy proces uzyskiwania napoju. Najbardziej popularnym typem miodu jest trójniak, który już po 1-2 letnim leżakowaniu jest dobrej jakości produktem. Jakość czwórniaka jest najsłabsza. Dwójniaki i półtoraki fermentują powoli i wymagają wieloletniego leżakowania.

Producent:
Wybierz producenta
Wyników 1 - 15 z 15