INFOLINIA: 666 605 330
Nazwa aperitif oznacza napoje podawane przed jedzeniem. Ma za zadanie pobudzać apetyt, oddziaływać na nerwy smakowe i wpływać rozluźniająco. Wszelkie napoje, które nie są zbyt mocne lub słodkie, mogą być podawane jako aperitify. Aperitif nie może być za duży - jego rola polega bowiem na odegraniu wstępu przed właściwym, obfitym posiłkiem.
Wśród wódek wytrawnych na uwagę zasługują bittersy produkowane na bazie gorzkich ziół lub korzeni, które cenione są także ze względu na swoje właściwości lecznicze i intensywną gorycz. Od wieków bittersy były traktowane jako eliksiry, które były panaceum na najróżniejsze schorzenia, począwszy od niestrawności a na reumatycznych bólach kończąc. Obecnie nie przypisuje się im tak wszechstronnych właściwości, jednak wiele z nich (np. Underberg czy Fernet-Branca) ułatwia trawienie i jest stosowane jako lekarstwo na kaca. Używa się do ich produkcji gorzkich pomarańczy i wielu ziół, takich jak gencjana czy chinina, które wpływają na ich gorzki smak. W odróżnieniu od likierów korzenno-ziołowych, w których gorycz jest słabo wyczuwalna i zharmonizowana, w bittersach jest ona bardzo intensywna. Zaliczane są do nich zarówno takie alkohole, które można pić bez rozcieńczania innymi płynami oraz takie, które ze względu na bardzo gorzki smak dodaje się jako przyprawę do napojów alkoholowych w postaci kilku kropel.
Bittersy produkowane są niemal na całym świecie a jednym z najsłynniejszych jest Angostura, nalewka z mocnego rumu na korze chinowej, gencjanie i ziołach. Jej gorycz jest tak intensywna, że dodaje się ją do koktajli w niewielkich ilościach. Wystarcza kilka kropel, by poczuć jej smak w napoju. W Europie głównymi producentami bittersów są Włochy i Francja, choć swoje gorzkie wódki mają też Anglia, Węgry czy Łotwa. Znanymi bittersami są Campari Bitter, Dubbonet, Underberg, Unicom czy Amer Picon. (źródło: www.swiat-alkoholi.pl)
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE