INFOLINIA: 666 605 330
Brandy w języku polskim potocznie wypalanka lub przepalanka. Jest to angielskie określenie napojów alkoholowych destylowanych z win, głównie gronowych. Pod nazwą brandy na światowym rynku występuje zdecydowana większość winiaków. Nazwa brandy pochodzi od holenderskiego słowa "brandewijn" czyli palone wino, które było bardzo popularne w średniowieczu. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy – brandy wiśniowa.
Do najbardziej cenionych napojów tego typu należą brandy czyli winiaki hiszpańskie, włoskie, francuskie i greckie. Dużą popularnością cieszą się też trunki pochodzące z Europy Środkowo-Wschodniej czyli Bułgarii, Mołdawii czy Gruzji.
Brandy dzieli się na trzy podstawowe rodzaje:
- brandy gronową (eau-de-vie de vin),
- brandy z wytłoków gronowych (eau-de-vie de marc)
- brandy owocową (eau-de-vie de fruits)
Tak jak w przypadku koniaków, tak też w klasyfikacji brandy stosuje się oznaczenia wieku:
- AC - leżakująca 2 lata w drewnianych beczkach
- VS - "Very Special" lub "***" - leżakująca przynajmniej 3 lata w drewnianych beczkach
- VSOP- "Very Special Old Pale" lub "*****" - leżakująca przynajmniej 5 lat w drewnianych beczkach
- XO - "Extra Old" , "Napoleon" lub "Vieille Reserve" - leżakująca przynajmniej 6 lat, a Napoleon przynajmniej 4 lata
- Vintage - Przechowywana w beczce do momentu zabutelkowania z etykietą wskazująca na rocznik
- Hors D'age - Wiek trudny do określenia, jednak normą są 10-letnie i starsze, zwykle doskonałej jakości
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE