Zapach: słodowo-ziemny, z akcentami owoców tropikalnych, miodu, wanilii i odrobiny dymu;
Smak: płatki owsiane na mleku, owoce tropikalne, miód, wanilia, orzeszki solone oraz nutka gorzkiej czekolady i dymu;
Finisz: średnio-dlugi, wanilia, biały pieprz i odrobina dymu.
Piąta Edycja Kilchomana 100% Islay to whisky, której cały proces produkcyjny zamyka się w jednej destylarni, a ziarno jęczmienia pochodzi z własnych upraw. Piąta z kolei edycja powstała w wyniku połączenia destylatów z 2009 i 2010 roku ze słodu o niższej niż zwykle koncentracji związków fenolu. Destylaty były starzone w beczkach po bourbonie pierwszego i kolejnego napełnienia. Debiut miał miejsce 4 maja 2015 roku, a łączna ilość butelek tej serii wynosi 10 tysięcy sztuk.
Położona w północno-zachodniej części Islay, Kilchoman Distillery została założona w 2005 roku na terenie „Rockside Farm", jest jedyną destylarnią na wyspie Islay, która nie znajduje się bezpośrednio nad morzem. Działająca od czerwca 2005 r., pierwsza beczka została napełniona w grudniu 2005 roku. Pierwsze whisky zostały wprowadzone na rynek w „inauguracyjnym wydaniu" pod koniec 2009 r. Dziś Kilchoman produkuje około 100 000 litrów alkoholu rocznie i wraz z Edradour jest jedną z najmniejszych destylarni w Szkocji. Woda jest pozyskiwana ze źródeł na zboczach pobliskiego „Cnoc Dubh", natomiast jęczmień jest częściowo słodzony. Beczki wykorzystywane do maturacji to 80% dawnych beczek po bourbonie z destylarni Buffalo Trace w Kentucky, USA.
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE