Zapach: sherry, nugat orzechowy, śliwki, skórka pomarańczowa, wiśnie, czarny pieprz i ślad torfu;
Smak: bogaty i doskonale zrównoważony, kawa, lukrecja, skórka pomarańczowa, gorzka czekolada, czarny pieprz i nuty sherry;
Finisz: długi i lekki, kawa, marcepan, ciemna czekolada przez którą przechodzą subtelne aromaty sherry.
17-letni Springbank wydestylowany w 1997 trafił do beczek po sherry pierwszego i ponownego napełnienia (butt i hogshead), został rozlany jako cask strength w ilościi 9120 butelek. Po wprowdzeniu na rynek została okrzyknięta przez koneserów jako jedna z najciekawszych propozycji.
Destylarnia Springbank Whisky jest najstarszą niezależną rodzinną gorzelnią w Szkocji. Legalna destylacja rozpoczęła się w 1828 roku. Prezesem jest Hedley Wright, prawnuk Johna Mitchella, pierwszego legalnego destylatora whisky Springbank.
Istnieje kilka szkockich destylarni, które wciąż produkują słód ze swojego własnego jęczmienia, ale Sptringbank jest jedyną destylarnią, która produkuje słód w 100% z własnego zboża, używając tradycyjnego słodowania podłogowego. Cały proces produkcji: słodowanie, mielenie, zacieranie, fermentacja, destylacja, dojrzewanie i butelkowanie, odbywa się na miejscu w Campbelltown.
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE