Zapach: świeży, bukiet suszonych kwiatów, wanilia, toffi, lawenda, masło orzechowe, cynamon, szarlotka oraz wiórki kokosowe;
Smak: odpowiednio zbalansowany, rodzynki, toffi, wanilia, morele, szarlotka popruszona wiórkami kokosowymi i cynamonem, mleczna czekolada oraz subtelna nuta dębu i skóry;
Finisz: długi i słodki, wanilia, karmel, jabłka i dżem z pomarańczy i moreli.
32-letni Springbank destylowany był w 1971 roku, po czym trafił do ponownie napełnianych beczek po sherry na pełen okres starzenia. Trunek dostępny jest na rynku od września 2004 roku w ilości 2400 butelek.
Destylarnia Springbank Whisky jest najstarszą niezależną rodzinną gorzelnią w Szkocji. Legalna destylacja rozpoczęła się w 1828 roku. Prezesem jest Hedley Wright, prawnuk Johna Mitchella, pierwszego legalnego destylatora whisky Springbank.
Istnieje kilka szkockich destylarni, które wciąż produkują słód ze swojego własnego jęczmienia, ale Sptringbank jest jedyną destylarnią, która produkuje słód w 100% z własnego zboża, używając tradycyjnego słodowania podłogowego. Cały proces produkcji: słodowanie, mielenie, zacieranie, fermentacja, destylacja, dojrzewanie i butelkowanie, odbywa się na miejscu w Campbelltown.
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE