Zapach: słodki, lekka pikanteria, miód, wanilia, cynamon, brązowy cukier, marcepan, grejpfruty, morska bryza oraz nuta torfu;
Smak: mango, grejpfruty, cytryna, wanilia, marcepan, ananasy, biały pieprz i dym torfowy;
Finisz: długi, wanilia, morska sól, skórka cytrynowa oraz dym torfowy.
Do destylacji Springbank Local Barley mającej miejsce w 2009 roku wykorzystano jęczmień odmiany Optic pochodzący z farm nieopodal destylarni. Whisky była starzona w beczkach po bourbonie (77%), po sherry (20%) i beczkach po porto (3%). Etap butelkowania miał miejsce 2019 roku w ilości 9000 sztuk.
Destylarnia Springbank Whisky jest najstarszą niezależną rodzinną gorzelnią w Szkocji. Legalna destylacja rozpoczęła się w 1828 roku. Prezesem jest Hedley Wright, prawnuk Johna Mitchella, pierwszego legalnego destylatora whisky Springbank.
Istnieje kilka szkockich destylarni, które wciąż produkują słód ze swojego własnego jęczmienia, ale Sptringbank jest jedyną destylarnią, która produkuje słód w 100% z własnego zboża, używając tradycyjnego słodowania podłogowego. Cały proces produkcji: słodowanie, mielenie, zacieranie, fermentacja, destylacja, dojrzewanie i butelkowanie, odbywa się na miejscu w Campbelltown.
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE