LIKIERY

Likiery są wysokoprocentowymi napojami alkoholowymi, które powstają w procesie aromatyzowania spirytusu lub innych alkoholi. Wyróżniają się dość gęstą konsystencją i słodkim, mocnym smakiem. Dodaje się do nich zazwyczaj cukier lub miód, środki aromatyzujące, wyciągi i destylaty roślinne, soki owocowe i olejki eteryczne. Często występują z dodatkiem innych, charakterystycznych składników jak: mleko, śmietanka, wino, kawałki owoców. Zawartość alkoholu w likierach zaczyna się od około 18% w przypadku likierów owocowych i kawowych i sięga nawet 50%.

Przypisuje się im różne właściwości, co związane jest z ich pochodzeniem. Twórcami likierów byli lekarze i mnisi, którzy korzystali z leczniczych właściwości trunkków. Likiery znane były już od stuleci, jednak prawdziwy początek likierom dają bracia zakonni w XV i XVI wieku we Francji. Słynne do dzisiaj pozostają likiery: D.O.M. Benedictine, produkowany przez benedyktynów z Normandii, czy likier Chartreuse produkowany przez kartuzów spod Grenoble.Prawdziwy rozkwit następuje później, w XVII i XVIII wieku w krajach niederlandzkich za sprawą kupców, którzy z całego świata przywożą do Europy różnego rodzaju zioła, dodatki i rośliny. Powstają wtedy słynne na cały świat likiery Bols, wytwarzane przez holenderską rodzinę Bols. Wiele składników, założyciel, Lucas Bols wykorzystywał do swoich likierów 

Wyników 166 - 180 z 342
jagermeister-40ml
Cena:
15,00 zł
williams-roner-mini
Cena:
19,00 zł
tartatea-zestaw-07
Cena:
99,00 zł
bombardino-pircher-0-7l
Cena:
89,00 zł
Bottega-Fior-Di-Latte
Cena:
69,00 zł
kijafa-cherry
Cena:
45,00 zł