INFOLINIA: 666 605 330
Grappa to winiak gronowy, wyrabiany z winogronowych wytłoków. Do jego produkcji używa się wszystkich rodzajów wytłoków, ale najlepsze wódki powstają z tych, które zachowały jeszcze pewien stopień wilgotności. Najlepsze do produkcji grappy są wytłoki odmian aromatycznych – moscato, traminer, picolit i verduzzo. Produkcja grappy odbywa się najczęściej w lokalnych, autoryzowanych gorzelniach, głównie w północnych regionach Włoch. Wytłoki winogronowe na kilka dni pozostawia się w otwartych silosach, by sfermentowały. Potem zalewa się je wodą i fermentuje kolejnych kilka dni. Po tym czasie zacier destyluje się, a następnie destylat trafia do dużych, starych, drewnianych beczek, gdzie spędza co najmniej pół roku. Grappy, które przeznaczone są do dalszego dojrzewania leżakują co najmniej rok w mniejszych beczkach (najczęściej z drewna wiśniowego lub jesionowego).
Rodzaje:
* Grappa giovane (grappa młoda) - dojrzewała dość krótko, ale nie mniej niż 6 miesięcy i nie jej aromat oraz smak nie został zmieniony przez drewno beczki ani dodatki aromatyczne. Taki trunek charakteryzuje się specyficznym wytłokowo-trawiastym bukietem.
* Grappa invecchiata (grappa starsza) - dojrzewająca co najmniej rok, z czego pól roku w dużej beczce. Tego typu Grappa może dojrzewać potem w szklanych butelkach nawet przez kilka lat. Tego typu grappa jest bezbarwna, równie smaczna, co droga.
* Grappa monovitigno – do wyrobu takiej grappy użyto tylko jednej odmiany winogron.
* Grappa aromatizzata – grappa aromatyzowana. Najczęściej używa się do tego ruty, ziela krwawnika, marzanny wonnej, mirtu, lukrecji, kwiatu róży i porzeczki.
(źródło: www.nawidelcu.pl, Dorota Mrówka)
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE