INFOLINIA: 666 605 330
Kanadyjska whisky uznawana jest za trunek narodowy i różni się znacznie od innych tego typu alkoholi. Jest delikatniejsza od amerykańskich, ma nieco słabszy aromat, ale to właśnie sprawia, że jest niepowtarzalna. Jest ceniona w świecie, chociaż zdecydowanie niżej klasyfikowana od swoich odpowiedników.
Produkuje się ją głównie ze spirytusów kukurydzianych, żytnich, pszenicznych i jęczmiennych. Są one mieszane ze sobą w różnych proporcjach i dodawane do spirytusu rektyfikowanego. To właśnie moment mieszania destylatów jest cechą wyróżniającą kanadyjski trunek od innych i stanowi pilnie strzeżoną tajemnicę każdego wytwórcy. W skład kanadyjskiej whisky wchodzi przeważnie 20-30 różnych spirytusów. Ważne, by każdy destylat leżakował minimum przez 3 lata w nowych beczkach z dębu amerykańskiego lub używanych wcześniej do produkcji bourbona, cherry lub winiaków. Po zmieszaniu spirytusów przelewa się je ponownie do beczek, gdzie leżakują następne 3 lata. Dojrzałą whisky rozcieńcza się z wodą do mocy 43,3 proc. (źródło: www.nawidelcu.pl, Dorota Mrówka)
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE