INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
W procesie maturacji biorą udział trzy rodzaje beczek: tradycyjne po bourbonie, 125-litrowe quarter casks oraz beczki po sherry Pedro Ximenez. Każda z nich nadaje odpowiednie nuty aromatyczno-smakowe finalnego trunku. W aromacie wyczuwalna sherry, figi, daktyle, morele, marcepan, migdały, miód, toffi, torfowy dym. W smaku wyraźne nuty torfowe i dębowe. Wyczuwalne również pomarańcze, figi, morele, lukrecja, tytoń, toffi, anyż, przyprawy. Finisz długi z nutami sherry, dymem torfowym i korzennymi przyprawami.
Laphroaig Distillery: Destylarnia Laphroaig (nazwa oznacza "piękna kotlina nad szeroką zatoką") założona została w roku 1815 przez Alexa i Donalda Johnstonów. Potomkowie ich kierowali zakładem do 1887, kiedy to przekazali ją rodzinie Hunter. Ci z kolei prowadzili destylarnie do roku 1954, kiedy to zmarł Ian Hunter (był bezdzietny), gorzelnię zaś przekazał jednej z menadżerów, Bessie Williamson. Laphroaig to jedyna whisky posiadająca Royal Warrant of Appointment wydaną przez Księcia Walii (15-letnia jest podobno jego ulubioną szkocką whisky), przyznaną osobiście podczas wizyty w destylarni w 1994.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791