Ron Zacapa to słynny rum z Gwatemali, który osiągnął niemal mityczny status. Producenci Ron Zacapa posiadają plantację cukru 350 metrów nad poziomem morza i używają tylko soku z trzciny cukrowej, który został skoncentrowany na specjalny „miód”. Miazga jest delikatnie fermentowana przy użyciu ekstraktów z drożdży ananasowych, po czym jest destylowana w jednokolumnowym miedzianym destylatorze. Następnie rum dojrzewa w beczkach na wysokości 2300 metrów. Oryginalna, najwyższej jakości mieszanka Zacapa 23 leżakuje w solerze w beczkach z produkcji amerykańskiego burbona, hiszpańskiej sherry i europejskiego wina.
Rum Zacapa powstał w 1976 roku dla upamiętnienia obchodów 100. rocznicy założenia miasta Zacapa. Zacapa to miasto w Gwatemali położone około 112 km od miasta Gwatemala. Nazwa Zacapa wywodzi się z języka nahuatl (azteckiego) i oznacza „na rzece trawy.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791