Absynt jest tradycyjnie wytwarzany z piołunu, anyżu, kopru włoskiego i szeregu innych ziół, w zależności od przepisu. Ze względu na swój zielony kolor, absynt jest często nazywany „zieloną wróżką". Absynt był pierwotnie wytwarzany jako eliksir leczniczy w XVIII wieku. Zazwyczaj pijany z wodą, we Francji zdobył dużą popularność w drugiej połowie XIX wieku i na początku XX wieku, zwłaszcza wśród artystów i pisarzy. U szczytu swojej popularności trunek miał reputację silnie uzależniającego ze względu na zawartość tujonu i powodującego poważne problemy zdrowotne. W 1915 roku został zakazany w wielu krajach europejskich i USA. Współczesne badania nie są w stanie udowodnić tych szkód na zdrowiu, które mu pierwotnie przypisywano. Natomiast wielu naukowców zgodnie stwierdziło, że utrata zdrowia wielu osób wynikała z bardzo słabej jakości alkoholu oraz oczywiście nadmiernych ilości spożywanych przez społeczeństwo w tamtych czasach. Absynt jest ponownie dostępny w większości krajów europejskich od 1998 roku.