Wódka produkowana w Szwecji w miejscowości Åhus. Powstaje z zimowej odmiany pszenicy oraz wody głębinowej. Proces destylacji opracował w 1879 r. Lars Olssnow Smith. Występuje w 14 odmianach: czysta 40% oraz 50%, cytrynowa (citron), mandarynkowa (mandrin), gruszkowa (pears), waniliowa (vanillia), brzoskwiniowa (apeach), malinowa (raspberry), pieprzowa (peppar), czarna porzeczka (kurant), grapefruitowa (ruby red), "New Orleans", "100", "Level".
Marka która odniosła sukces dzięki butelce projektu G.Bomana i wprowadzeniu na rynek światowy w 1979. Rozpoznawalna dzięki kreatywnym kampaniom reklamowym: Absolut Originals, Absolut Generations, Absolut Fashion, Absolut Cities i Absolut Art.
Pierwsza edycja Absolut Peppar miała miejsce w 1986 roku, po siedmiu latach od premiery marki. Była to pierwsza smakowa wódka w rodzinie Absolut oraz pierwsza czysta wódka smakowa eksportowana do USA.
Peppar bezpośrednio odnosi się do Bloody Mary, dlatego też trunek to idealne połączenie wódki i pieprz., Trunek od razu zrobił niesamowitą furorę wśród barmanów na terenach Bostonu, Nowego Jorku oraz wielu innych miast.