Amaro Siciliano wytwarzany jest z ziół, korzeni i skórek owoców cytrusowych długo moczonych w destylacie przed dodaniem karmelu. Averna jest likierem słodkim, gęstym i ma delikatnie ziołową goryczke.
Salvadore Averna, pochodzący z zamożnej rodziny włókienniczych kupców mieszkaniec miasta Caltanissetta na Sycylii, sędzia pokoju i dobroczyńca klasztoru St.Spirito’s Abeby, w dowód wdzięczności za swe dobrodziejstwa, otrzymał w 1868 roku od braci benedyktynów, sekretny przepis na tajemniczy eliksir. Właściwości terapeutyczne owego eliksiru, były szeroko stosowane w całej Europie przez zakon Cystersów i klasztory Cluny. Ale to dopiero syn Salvadore, Francesco Averna , produkowany już w gorzelni Averna Likier, rozpowszechnił wśród mieszkańców Włoch i na dworze Króla Umberto. W 1912 roku, Averna stała się oficjalnym dostawcą dworu królewskiego z prawem drukowania na etykiecie napisu „Patent AGD Royal” Amaro Averna to 29 procentowy, gorzko słodki likier korzenno ziołowy, o gładkim, pełnym smaku, podawanym z lodem, lub z zimnym sokiem pomarańczowym , lub z prosecco.
Averna wylansowała drinki z zamrożonymi w kostkach lodu ziołami, które idealnie konweniują z likierem. Wystarczy do pojemnika na lód włożyć w przegródki zioła takie jak Tymianek, Mięta, Szałwia czy Majeranek, zalać wodą i zamrozić. Pięknie wyglądają takie kostki lodu, cudownie pachną a wrażenia smakowe bardzo oryginalne.