
Zapach: owocowy m.in.: jabłka, pomarańcze, truskawki, poza tym tony orzechów, toffi, wiórków kokosowych oraz lekki ślad dębu;
Smak: słodki z przyjemnym pikantnym akcentem, owoce z mleczną czekoladą, szczyptą pieprzu i gałką muszkatołową;
Finisz: średnio-długi, owoce, karmel oraz miód.
Auchentoshan Dark Oak starzony jest w beczkach po sherry Oloroso, sherry Pedro Ximenez oraz w beczkach po bourbonie. Proces butelkowania odbywa się bez określenia wieku destylatu.
Destylarnia Auchentoshan leży na północny zachód od Glasgow na przedmieściach Clydebank w hrabstwie Dumbartonshire w Szkocji. Założona w roku 1817 przez Johna Bullocha, (licencje uzyskała w 1823 roku) początkowo nosiła nazwę Duntocher Distillery. Dopiero w roku 1970 po przejęciu zakładu przez nowego właściciela Eddiego Cairnsa zaczęła odnosić sukcesy rynkowe, jako pierwszy single malt z regionu Lowlands. W 1984 roku Auchentoshan zakupiła firma Stanley P. Morrison Co., później przekształcona w Morrison Bowmore Distillery. Auchentoshan jest pierwszym butelkowanym single maltem z regionu Lowlands.
Obecnie whisky tam produkowana jest poddawana potrójnej destylacji – jako jedyna stosująca tą metodę. Dzięki temu whisky staje się bardzo delikatna i pełna kwiatowych aromatów. Ponieważ klimat w Lowlands, jest o wiele łagodniejszy niż w pozostałej części Szkocji, whisky tam produkowane potrzebują mniej czasu, aby w pełni dojrzeć. Co więcej, na łagodny charakter whisky wpływa to, że Auchentoshan nie używa torfu do suszenia słodu.