Zapach: mleczna czekolada, suszone morele, toffi, rodzynki, banany oraz nutka tytoniu i anyżu;
Smak: bogaty i gładki, tony toffi, cynamonu, imbiru z lekkim akcentem mięty;
Finisz: średnio-długi, akcenty cynamonu, słodu jęczmiennego oraz dymu.
Auchentoshan The Bartander's Malt to wspaniały trunek do produkcji którego wykorzystano destylaty z pięciu różnych dekad, od lat 70 do 2010 roku. Destylaty dojrzewały w beczkach po rumie, bourbonie, czerwonym winie, beczkach z dębu niemieckiego i beczkach po Laphroaigu. Na rok przed oficjalną prezentacją trunku, w 2016 roku zaproszono dwunastu barmanów z pięciu różnych krajów (USA, Niemiec, Kanady, Szwecji i Wielkiej Brytanii) do skomponowania koktajli na bazie tej whisky.
Destylarnia Auchentoshan leży na północny zachód od Glasgow na przedmieściach Clydebank w hrabstwie Dumbartonshire w Szkocji. Założona w roku 1817 przez Johna Bullocha, (licencje uzyskała w 1823 roku) początkowo nosiła nazwę Duntocher Distillery. Dopiero w roku 1970 po przejęciu zakładu przez nowego właściciela Eddiego Cairnsa zaczęła odnosić sukcesy rynkowe, jako pierwszy single malt z regionu Lowlands. W 1984 roku Auchentoshan zakupiła firma Stanley P. Morrison Co., później przekształcona w Morrison Bowmore Distillery. Auchentoshan jest pierwszym butelkowanym single maltem z regionu Lowlands.
Obecnie whisky tam produkowana jest poddawana potrójnej destylacji – jako jedyna stosująca tą metodę. Dzięki temu whisky staje się bardzo delikatna i pełna kwiatowych aromatów. Ponieważ klimat w Lowlands, jest o wiele łagodniejszy niż w pozostałej części Szkocji, whisky tam produkowane potrzebują mniej czasu, aby w pełni dojrzeć. Co więcej, na łagodny charakter whisky wpływa to, że Auchentoshan nie używa torfu do suszenia słodu.