Blend whisky Ballantine’s zawiera malty pochodzące z 4 zakątków Szkocji – Speyside, Highlands, Islay oraz Lowlands.Elegancki styl właściwy dla whisky Ballantine’s jest zrównoważony, łagodny i słodki, głównie za sprawą dwóch kluczowych maltów - Glenburgie i Miltonduff, dzięki którym w whisky Ballantine's Finest możemy wyczuć nuty czekolady, jabłka i wanilii. Zgodnie z wizją George’a Ballantine’a, whisky Ballantine’s dojrzewa przede wszystkim w ręcznie wykonanych beczkach po burbonie.
Ballantine’s jest to whisky typu blended, w której skład wchodzi ponad 40 rodzajów szkockich whisky z 4 regionów Szkocji: Speyside, Highlands, Islay oraz Lowlands. Na jej charakter szczególnie wpływają whisky słodowe powstające w jednej z najstarszych destylarni w regionie Speyside, a mianowicie Glenburgie nadającej mieszance smak jabłek i gruszek. Miltonduff – kolejna destylarnia uzupełnia Ballantine’s o nuty kwiatowe, ziołowe oraz dodaje delikatną nutę wanilii. Z kolei malt whisky powstające w destylarni Scapa nadają jej kremową słodycz. Charakterystyczny styl whisky Ballantine’s można określić jako elegancki, wyważony, delikatny i słodki. Przyczynia się do tego fakt, że Ballantine’s dojrzewa tylko i wyłącznie w dębowych beczkach po burbonie. Nad jakością w każdej fazie procesu wytwarzania whisky, poczynając od zbioru zboża, a na gotowym trunku kończąc, czuwa Master Blender – Sandy Hyslop. Stanowi on pieczę nad idealną kompozycją whisky słodowych i zbożowych, tak aby stworzyć dzieło, które wyróżnia aromaty i nadać im odpowiednią harmonię.