30-letnia szkocka whisky z regionu Speyside o bogatej złotej barwie. Kusi aromatami przypraw, cynamonu, rodzynek, cukru Demerara i sherry z gorzką czekoladą oraz bogatymi nutami dębu. Podniebienie zachwyca swoim mocnym smakiem emanuującym w sherry Oloroso, przyprawy i rodzynki, przeplatane nutami cukru Demerara, pomarańczy i ciemnej czekolady oraz bogactwem nut drewna.
Destylarnia BenRiach została założona przez Johna Duffa w 1898 roku, w pobliżu Longmorn Distillery, będącą również własnością Duffa. Do gorzelni dołączyła prywatna kolej z lokomotywą parową Puggy, do transportu węgla, jęczmienia, torfu i beczek między gorzelniami. Niedługo po powstaniu kolei w 1900 roku, destylarnia wstrzymałą produkcję w wyniku bankructwa whisky Pattinson's, głównego nabywcy szkockiej whisky. Jedyne słodownie BenRiachs pozostały w aktywnym użyciu produkując słód dla Longmorn. Nie produkowała spirytusu aż do 1965 roku, kiedy została ponownie otwarta, już w portfelu Glenlivet Distillers Ltd. W kolejnych latach zmieniała kilkukrotnie właściciela, natomiast w 2004 została przejęta przez niezależne konsorcjum BenRiach Distillery Company Limited, z Billy Walkerem na czele, stając się niezależną destylarnią.