Zabutelkowany z mocą 43% oddaje typowy charakter whisky z regionu Speyside. Dojrzewany w beczkach po bourbonie i po sherry jest świeży i owocowy z wyczuwalnymi aromatami zielonych jabłek, mandarynek, brzoskwiń z subtelnym dotknięciem skórki cytrynowej i anyżu. Bukiet uzupełnia kremowa wanilia, nuty imbiru i mięty. W Ustach tostowana dębina, zielone jabłko, dojrzała brzoskwinia i banan. Dodatkowo delikatny posmak anyżu i skórki cytrynowej. W finiszu mocno wyczuwalne akcenty słodowe.
Destylarnia BenRiach została założona przez Johna Duffa w 1898 roku, w pobliżu Longmorn Distillery, będącą również własnością Duffa. Do gorzelni dołączyła prywatna kolej z lokomotywą parową Puggy, do transportu węgla, jęczmienia, torfu i beczek między gorzelniami. Niedługo po powstaniu kolei w 1900 roku, destylarnia wstrzymałą produkcję w wyniku bankructwa whisky Pattinson's, głównego nabywcy szkockiej whisky. Jedyne słodownie BenRiachs pozostały w aktywnym użyciu produkując słód dla Longmorn. Nie produkowała spirytusu aż do 1965 roku, kiedy została ponownie otwarta, już w portfelu Glenlivet Distillers Ltd. W kolejnych latach zmieniała kilkukrotnie właściciela, natomiast w 2004 została przejęta przez niezależne konsorcjum BenRiach Distillery Company Limited, z Billy Walkerem na czele, stając się niezależną destylarnią.