Bowmore to najstarsza szkocka gorzelnia słodowa na wyspie Islay. Założona w 1776 roku przez miejscowego kupca Johna Simpsona. Przez wiele lat nie odnosiła znaczących sukcesów, dopiero jej zakup prez brokera whisky Stanleya P. Morrisona w 1963 rok i zarejestrowanie spółki Morrison Bowmore Distillers, zmieniło jej pozycję na rynku. Już od lat sześćdziesiątych Morrison blisko współpracował z japońskim koncernem Suntory, który wykorzystywał destylat Bowmore do zestawienia swoich blendów. W 1989 roku, Suntory został głównym udziałowcem Morrison Bowmore Distillers, a sześć lat później jej wyłącznym właścicielem. Bowmore Distillery wyposażona jest w 4 alembiki i może produkować rocznie 2mln litrów alkoholu ( w 2011 wykorzystała swój potencjał w ok. 75%). Gorzelnia, jako jedna z niewielu w szkocji ciągle sama produkuje słód, pokrywając ok. 40% zapotrzebowania.
Okres dojrzewania whisky spędza w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia. Miejsce pochodzenia beczek to najstarszy - kultowy magazyn oznaczony numerem 1. Magazyn ten nadal funkcjonuje i jest prestiżowym miejscem w świecie szkockiej whisky.
Zapach: wanilia, przyprawy cynamonowe, dym z drewna dębowego;
Smak: cytrusowy, miód, płatki kokosowe;
Finisz: wędzony torf, wanilia, limonkowe zakończenie.