12-letnia szkocka whisky o wysokiej zawartości alkoholu. Swój wyjątkowo świeży i lekki smak zawdzięcza co najmniej 12-letniemu dojrzewaniu w dębowych beczkach. Jej aromat jest bogaty w świeże i delikatnie słodkie nuty wodorostów i słodu. Smak zachwyca miękkością i elastycznością, z wyczuwalnymi akcentami sherry i orzechów ze słodyczą i słodem wyczuwalnymi w tle. Finisz jest zrównoważony nutami ziół i sherry.
Destylarnia Bunnahabhain leży na północno-wschodnim wybrzeżu wyspy Islay, przy ujściu rzeki Margadale. Powstanie zakładu jest zasługą farmerów - braci Greenless, którzy chcieli zwiększyć uprawę jęczmienia. Nazwa oznacza "ujście strumienia". Bracia musieli włożyć dużo pieniędzy w wybrane miejsce, ponieważ w pobliżu nie było żadnych dróg, przystani, ani nawet osad. Cała inwestycja kosztowała łacznie 30 tysięcy funtów. Działalność gorzelni została uruchomiona w 1883 roku i od tamtego czasu, ten najłagodniejszy trunk na całej wyspie, przynosi wielkie zyski.