Istniejąca od początku XVII wieku, wyśmienita irlandzka whisky pochodząca z destylarni Bushmills. Trunek podlega potrójnej destylacji w wąskich i wyskoich kotłach. Zmieszana jest z whisky jęczmiennych i zbożowych, leżakujących przynajmniej trzy lata. Jego wyśmienity smak zapewniają leżakowanie w beczkach po bourbonie whisky zbożowych gwarantujące ostry i waniliowy posmak oraz w beczkach po sherry whisky jęczmiennych dodających owocowo-miodowych akcentów.
Bushmills to najstarsza na świecie licencjonowana destylarnia whisky. Oficjalne zapisy sięgają 1608 roku, kiedy to brand otrzymał oficjalne pozwolenie na produkcję whisky. Po ponad 400-stu latach później whisky wciąż powstaje w Bushmills, co jest zasługą ogromnego doświadczenia i rzemiosła przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Bushmills jest czymś więcej niż tylko whisky. To cała wioska, w której rodzina, przyjaciele i sąsiedzi pracują obok siebie w gorzelni. Mieszkańcy często mawiają „bez wioski nie byłoby whisky, a bez whisky nie byłoby wioski". Sława Bushmills wystrzeliła w latach pięćdziesiątych dwudziestego wieku, kiedy to marka zaczęła organizować wiele kampanii marketingowych, jednocześnie niejednokrotnie była widoczna w klasycznych filmach. Pod wpływem tych działań szybko stała się elementem kultury popularnej.