Wino to zostało skomponowane z odmian Sangiovese (90%), Cabernet Sauvignon (5%), Petit Verdot (5%) i dojrzewało 21 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (20% udział nowych beczek). Głęboko rubinowy kolor. Nos: charakterystyczny i elegancki, daje wyraz złożoności aromatów kwiatowych oraz dojrzałych czerwonych owoców, anyżku, wanilii i czekolady. Paleta smaków jest pełna i bogata, z miękkimi, aksamitnymi garbnikami. Zapach wspaniale długotrwały. Najbardziej autentyczne uosobienie terroir Brolio.
Nazwisko Ricasoli jest kojarzone z winem począwszy już od 1141 roku, kiedy to zamek Brolio przeszedł w ręce właśnie tej rodziny. Ponieważ jest to rodzina arystokratyczna, która przez wieki brała aktywny udział w życiu społecznym, kulturalnym i politycznym to zapiski dotyczące jej historii sięgają aż VII wieku. Dziś winnicą zarządza Francesco Ricasoli - 32 Baron Brolio, który łączy wielowiekową tradycję z najnowszymi możliwościami technicznymi by móc zaoferować, koneserom z całego świata, cudowne, klasyczne chianti.