Mocny, pomarańczowy likier, którego nazwa pochodzi od nazwiska jego twórcy, wytwarzany jest w Angers we Francji. Początkowo był to jeden z likierów Curacao (pomarańczowych), ale ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe stał się odrębnym rodzajem alkoholu, należącym do grupy Triple Sec.
Cointreau ma około 40% zawartości alkoholu i wytwarzany jest ze świeżych i suszonych skórek pomarańczy zalewanych czystym alkoholem z dodatkiem syropu cukrowego. Likier sprzedawany jest w charakterystycznej, kwadratowej butelce i najczęściej podawany samodzielnie na lodzie. Ujawnia się wtedy jego właściwość polegająca na reakcji na temperaturę. W pokojowej temperaturze Cointreau jest klarowne, a po schłodzeniu staje się mleczno - mętne. Dzięki temu po podaniu "na lodzie" można obserwować w kieliszku drobne zmętnienia.
Jest też niezastąpionym składnikiem wielu koktajli.