Rum powstały w efekcie destylacji w alembikach oraz w aparatach kolumnowych, leżakowany w dębowych beczkach. Kolor ciemnobursztynowy z bordowymi odcieniami. W nosie mocny aromat karmelu, wanilii i toffi przełamany kawą i nutami dębowymi. W smaku karmel, wanilia, kakao i miód.
Pod koniec XVIII wieku Severo Arango y Ferro udał się do Cartagena de Indias w Nueva Granada (obecna Kolumbia). Celem podroży był wzrost efektywności ściągalności podatków dla Hiszpanii w koloniach amerykańsko-hiszpańskich. Lokalna społeczność szybko dostrzegła naturę przybysza, określając go Dyktatorem. Miejsce do którego z założenia przybył na krótki okres czasu posiadało jednak pewien argument - coś co pokochał "od pierwszego wejrzenia" (i skosztowania), a mianowicie - lokalany rum! Przywiązanie do tropikalnego eliksiru sprawiło, że osiągnął miano kluczowego sprzedawcy alkoholi z trzciny cukrowej, które w ówczesnych czasach były środkiem płatniczym w omawianym regionie.
W 1913 roku, niemal 180 lat po narodzinach mitu DICTADORA, jeden z jego potomków założył Destilería Colombiana. Don Julio Arango y Parra spędził lata na badaniu mitu o wyżej opisanych początkach marki oraz poświęcił życie aby kontynuować spuściznę przodka, odtwarzając starą recepturę, jednocześnie stając się najlepszym kolumbijskim producentem rumu! Dziedzictwo rodzinne jest kontynuowane przez Master Blendera z trzeciego pokolenia - Hernan'a Parra.
Ze względu na położenie geograficzne Kolumbia jest jednym z trzech największych producentów trzciny cukrowej na świecie, zapewniając zarówno wysoką jakość, jak i wysoką obfitość zbiorów. Kartagena i jej okolice słyną z tego, że są pierwszymi obszarami produkcji trzciny cukrowej w Ameryce Południowej. Marka Dictador ma przywilej przebywania w północnym regionie Ameryki Południowej z ponad 800 milami wybrzeża na błyszczącym Morzu Karaibskim.