Na whisky Dingle największy wpływ ma niesamowite środowisko półwyspu, na którym znajduje się destylarnia, na zachodnim krańcu Europy. Whisky te produkowane są z zachowaniem najwyższych standardów i unikalnego know-how mistrza destylacji. Wytwarzane z wody pozyskiwanej w studni poniżej gorzelni, są powoli destylowane, filtrowane bez chłodzenia i niezwykle czyste. Dingle była jedną z pierwszych irlandzkich destylarni rzemieślniczych. Dingle Single Malt to ostatnia odsłona tej destylarni. Potrójnie destylowany wyłącznie ze słodu jęczmiennego, dwukrotnie dojrzewał w beczkach po bourbonie do pierwszego napełnienia (39% mieszania) i beczkach do pierwszego napełnienia po sherry Pedro Ximenez (61%). Wpływ obu profili beczek jest bardzo wyraźny, z nutą cytrusów, wanilii, miodu i karmelowego bourbonu uzupełnione aromatami przypraw, czerwonych owoców i rodzynek z Pedro Ximenez. Bardzo świeża, dębowa i bogata whisky.