Ta znakomita whiskey w niezwykłych kształtów butelce, jest przedstawicielem bourbonów klasy premium, pochodzących wyłącznie z jednej beczki. W 2005 roku została okrzyknięta przez Whiskey Magazine w plebiscycie „Word Whiskies Awards” najlepszą amerykańską whiskey poniżej 10 lat, natomiast w 2007 – najlepszym bourbonem bez oznaczenia wieku. Destylarnia Four Roses od lat stosuje do produkcji swoich bourbonów 2 receptury i 5 gatunków drożdży, co potęguje w aż 10 różnych palet aromatyczno-smakowych. Four Ross Single Barrel reprezentuje wyłącznie jedną z nich, tworzona według mistrza destylacji Jima Rutledge’a, tę najbardziej wytrawną. Jest to trunek niezwykły również dlatego, że dojrzewa przez co najmniej 7 lat w 1-piętrowych magazynach leżakowych, co ma minimalizować różnice temperaturowe dojrzewających tam destylatów. Sama butelka zwieńczona korkiem określa na swej etykiecie datę napełnienia beczki oraz datę jej opróżnienia.