Jest to whisky o bursztynowo – złotym kolorze o złożonym aromacie sherry, karmelków, torfu i suszonych owoców. W smaku pełna, niezwykle bogata, dobrze zbalansowana ze słodyczą sherry i słodu oraz nutami torfowymi. Finisz długi, delikatnie dymny.
Gorzelnia Glenfarclas otrzymała pozwolenie na destylację w 1836, kiedy właścicielem był Robert Hay. Niespełna trzydzieści lat później została odkupiona przez Johna Granta za 512 funtów, ze względu na śmierć założyciela gorzelni. Już od 6 pokoleń destylarnia prowadzona jest przez tę samą rodzinę Grants, posiadając całość jej udziałów. Jest to jedna z niewielu destylarni będących w rękach prywatnych, z tego względu możemy cieszyć się bogatym portfolio marki. Ciekawostką jest fakt, że na butelkach widnieje napis Highlands, leżąc w samym sercu Speyside. Wynika to z sytuacji, w której destylarnia była otwarta przed wydzieleniem podregionu Speyside z regionu Highlands.