Zapach: miód, cytrusy, wanilia, rodzynki, tarta cytrynowa oraz orzechy włoskie;
Smak: bogaty i gładki, przepełniony słodyczą toffi, śliwek i rodzynek w rumie;
Finisz: średnio-długi, z tonami toffi i dębu.
Gorzelnia Glenfarclas otrzymała pozwolenie na destylację w 1836, kiedy właścicielem był Robert Hay. Niespełna trzydzieści lat później została odkupiona przez Johna Granta za 512 funtów, ze względu na śmierć założyciela gorzelni. Już od 6 pokoleń destylarnia prowadzona jest przez tę samą rodzinę Grants, posiadając całość jej udziałów. Jest to jedna z niewielu destylarni będących w rękach prywatnych, z tego względu możemy cieszyć się bogatym portfolio marki. Ciekawostką jest fakt, że na butelkach widnieje napis Highlands, leżąc w samym sercu Speyside. Wynika to z sytuacji, w której destylarnia była otwarta przed wydzieleniem podregionu Speyside z regionu Highlands.