W 1979 roku, Maurice Fillioux stworzył unikalny koniak Paradis Extra na bazie destylatów przygotowanych jeszcze przez jego dziadka. W tym arcydziele zebrano ponad 200 rzadkich destylatów dojrzewających nawet do 130 lat. Paradis Extra jest wyjątkowo różnorodny, zawiera najbogatszy bukiet aromatów, zadziwiająco harmonijnie pojawiających się jeden po drugim. Jego smak jest bardzo trwały. Hennessy Paradis to niepowtarzalna kompozycja ponad 200 destylatów eue de vie, które leżakowały od 50-130 lat w piwnicach rodu Hennessy w Cognac. Ma finezyjny, elegancki aromat, delikatny zapach pieprzu i woń wiosennych kwiatów. Koniak Hennessy jest wytwarzany z winogron rosnących tylko w ściśle określonym rejonie południowo-zachodniej Francji w okolicach miasta Cognac. Powstaje w wyniku niezmiennego od XVI wieku procesu podwójnej destylacji wina, kontrolowanego przez jedną rodzinę, która od siedmiu pokoleń jest związana z Hennessy. Po długim okresie leżakowania w dębowych beczkach, destylatów używa się do komponowania poszczególnych gatunków. Z dziewięciu litrów wina otrzymuje się jeden litr destylatu zwanego eau-de-vie.Firmę Hennessy założył w 1765 roku irlandzki oficer Richard Hennessy. Jest ona prekursorem w klasyfikacji koniaków. W XIX wieku wprowadziła zasady gwiazdkowania oraz stworzyła kategorię X.O. Hennessy to marka nr 1 na świecie w kategorii koniaków, posiadająca najbogatsze zapasy destylatów (eau-de-vie) pochodzących nawet z 1800 roku. Koniakiem Paradis Extra najlepiej delektować się w formie czystej lub podawać go dobrze zmrożonego (-18°C). Taki sposób podania nazywa się Paradis Givré i jest idealny do degustacji razem z foie gras.