Zapach: orzeszki ziemne, płatki kukurydziane z miodem, skórka cytrynowa, wanilia oraz odrobina dębiny;
Smak: dosyć słodki, skórka cytrynowa, gałka muszkatołowa, umiarkowane tony cynamonowe z lekką goryczą dębu;
Finisz: średnio-długi.
Z destylarni założonej w 1898 roku co roku wychodzi najwyższej klasy produkt - jednorodna whisky słodowa produkowana wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku barwników (co sprawia, że kolor może różnić się między poszczególnymi butelkami). Mimo ciągłej produkcji możemy mieć pewność, że whisky zawarta w butelce Knockando pochodzi w całości z jednego roku (zwanego sezonem), co jest ewenementem na rynku whisky. Na dowód tego na każdej butelce (i puszce) jest wydrukowana odpowiednia data.
Jak przystało na whisky z regionu Speyside, Knockando jest delikatna, o owocowym posmaku z lekką nutą migdałów, zaś ścisła kontrola ilości torfu użytego podczas produkcji ogranicza intensywność dymnego aromatu.