Niepowtarzalny smak wina wynika z połączenia wyjątkowego smaku i aromatu winogron Moscato z górskim klimatem ziemi północnych Włoch.
Proces produkcji tego niepowtarzalnego trunku opiera sie na technologii całkowicie chroniącej integralność smaku i aromatu winogron. Sekret tkwi w łagodności procesu, który towarzyszy szybkiemu przejściu z winogron w moszcz, nie tracąc przy tym wspaniałych cech Moscato, a także zapewniając wyjątkowy bukiet i jasność.
W smaku wyczuwalne są również nuty kwiatu akacji i pomarańczy przeplatane delikatnym aromatem lipy i wisterii. Do produkcji Martini Asti są używane tylko ręcznie zbierane kiście oraz stosowane tradycyjne metody pozyskiwania wina, dzięki czemu najwierniej oddaje smakowe i zapachowe walory winogron z Piemontu.
Najlepiej smakuje schłodone do temperatury 8-10*C, podawane w wysokich i wąskich kieliszkach. Stanowi również świetny dodatek do owoców deserów, a także wspaniale komponuje się z serami, wędzonym łososiem i kawiorem.
Marka Martini jest już pełnoprawną ikoną włoskiej kultury. Powstała poprzez zjednoczenie sił Alessandro Martini - przedsiębiorcy z wizją, z Luigi Rossi'm - kreatywnym mistrzem, który uwodził przechodniów na jednej z turyńskich ulic Dora Grossa korzennymi zapachami. W 1863 zaprezentowali swój pierwszy wermut - Martini Rosso, którego receptura wykorzystywana jest do dziś! Oryginalna receptura Martini objęta jest ścisłą tajemnicą do której dostęp mają jedynie trzy osoby na świecie, natomiast mistrzowie Martini znają ją wyłącznie poprzez smak i zapach. Obecnie już ósme pokolenie mistrzów sprawuje pieczę nad brandem Martini.
Martini jest również ściśle powiązane z sportami motorowymi, a zwłaszcza wyścigami samochodowymi, i to już od prawie 100 lat. Pierwszym wyścigiem był Gran Coppa w 1925 roku! Grupa Martini Racing niejednokrotnie była sponsorem eventów motoryzacyjnych oraz brała udział w wyścigach formuły 1 oraz rajdów samochodowych.