Każdy rocznik ma swój własny, unikatowy charakter. Każdy jest inny, a o złożoności bukietu świadczą najsubtelniejsze nuty aromatów. Trudno jest opisać każdy z osobna - polecamy spróbować!
Rodzina Lheraud od wielu pokoleń zajmuje się uprawą winorośli w regionie Charente. Już w roku 1680 Alexandre Lheraud założył pierwszą winnicę w Lasdoux, malutkim miasteczku położonym w sercu najsłynniejszego regionu Cognac - Petite Champagne. 100 lat później posiadłość powiększyła się o kolejną 12-to hektarową winnicę i minęło niemal kolejne 100 lat, gdy Eugene Lheraud wyposażył winnicę w pierwsze alembiki, by rozpocząć tworzenie koniaków. Dalej przez kolejne pokolenia, aż do roku 1970 winnice powiększały się stopniowo, poprzez czynione przez kolejnych spadkobierców inwestycje, by w końcu dziś osiągnąć łączny areał ok. 80 hektarów. Obecnie firma zarządzana jest przez Guy Lheraud. To właśnie on zdecydował się na odważny, można powiedzieć milowy krok w historii firmy. W regionie Petite Champagne przez wiele lat produkcja koniaków była kontrolowana przez wielkie koncerny (Hennessy, Martell, Courvasier etc.). Większość właścicieli winnic i destylarni produkowała koniak, który był sprzedawany pod tymi globalnymi markami. Tak było również z Lheraud. Zmiana nastąpiła w roku 1970, kiedy to Guy zdecydował się rozpocząć budowanie własnej marki. Do dnia dzisiejszego ta 80 hektarowa posiadłość stale powiększa swoją sprzedaż, a koniaki LHERAUD dzięki swojej wybitnej jakości mają solidną reputację i stały się dumnym dostawcą do wielu prestiżowych odbiorców na wszystkich najważniejszych rynkach świata. Lheraud mimo, że produkuje całą gamę produktów, dziś znane jest przede wszystkim z wybitnych koniaków rocznikowych i koniaków XO. Przy czym należy pamiętać, że ich XO to wyjątkowe trunki minimum 30-to letnie. Oprócz koniaków, w ofercie znajdują się także znakomite Pineau de Charentes oraz ogromna kolekcja rocznikowych armaniaków.