Kolor: jasno bursztynowy;
Zapach: nuty prażone i owocowe z delikatnym dodatkiem banana, świeżych ziół i moreli;
Smak: akcenty karmelu z delikatną nutą dymu i dębiny;
Finisz: średnio-długi.
"Tam, gdzie znajduje się trzcina cukrowa, powinien być też rum" - w 1936 roku nalegali trzej synowie don Josego Vareli Blanco. Dwadzieścia lat wcześniej Don Jose wyemigrował z Hiszpanii do Panamy, by otworzyć cukrownię. Za namową swoich następców rozpoczął destylację alkoholu z soku z trzciny cukrowej, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Zakłady produkcyjne zostały zmodernizowane w 1976 rokui wyposażone w nowoczesne instalacje, zastępując pierwotną gorzelnię, co pozwoliło rozpocząć produkcję rumu na skalę przemysłową. Obecnie firma jest prowadzona przez trzecie pokolenie po Don Jose, przy czym utrzymała ówczesne standardy i receptury tradycyjnej, rodzinnej produkcji.