Pierwsza destylarnia rzemieślnicza w USA produkująca rum jest włąśnie Bayou, będące jednocześnie jedną z największych atrakcji turystycznych w Luizjanie posiadając bardzo bogatą, 300-letnią tradycję uprawy trzciny cukrowej. Destylarnia jest dużym oparciem tamtejszej regionalnej gospodarki, z tego powodu wyłącznym dostawcą melasy jest M.A. Patout & Sons, najstarsza cukrownia w USA, powstała w 1825 roku. Rumy spod brandu Bayou zostały docenione ponad 120-stoma różnymi nagrodami na najważniejszych konkursach światowych na przestrzeni lat. Produkt bezglutenowy.
Rum Bayou Spiced od daty premiery zdobył już 16 złotych medali czyniąc go jednym z najbardziej docenionych rumów.
Zapach: cynamon, banan, goździk, wanilia, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie;
Smak: kreolskie przyprawy, wanilia, banan oraz syrop klonowy.