Smirnoff Black jest wódką wytwarzaną tradycyjną metodą destylacji, w małych partiach w specjalnych miedzianych kociołkach ze zboża najwyższej jakości. Do procesu filtracji używany jest węgiel drzwny ze srebrnej brzozy syberyjskiej.
Smirnoff to najlepiej sprzedawna wódka na świecie od wielu lat. Jej początki miały miejsce już około 160 lat temu w Rosji! Do pierwszej wojny światowej firma prężnie się rozwijała, produkując 4 miliony skrzynek rocznie. Podczas rewolucji październikowej w 1917 roku zakład został skonfiskowany, a właściciel wraz z rodziną zmuszeni byli uciec poza granice kraju. Po 3 latach Włodzimierz Smirnow ponownie rozpoczął działalność, jednak w Stambule, a w 1924 przeniósł destylarnię do Lwowa. To właśnie wtedy ustalono obecną nazwę o francuskim wybrzmieniu „Smirnoff", co wpłynęło na wzrost zainteresowania produktem i rozpoczęcie eksportu do Europy w 1930 roku.