Zapach: orzech laskowy, wanilia, toffi oraz akcenty kremowe;
Smak: słodki, rozgrzewający na podniebieniu;
Wyśmienita nalewka długo leżakowana o cudownym smaku orzecha laskowego prosto z ogrodu. Ta nugatowa nuta, na myśl przywodzi ciepłe jesienne dni, zapach czekoladowego ciasta i smak świeżo zebranych orzechów. Wspaniale smakuje zarówna na czysto jak i z gorącą czekoladą.
Soplica to jedna z najstarszych polskich wódek, historia marki sięga 1888 roku. Powstała z inicjatywy Bolesława Kasprowicza, który utworzył w Gnieźnie Fabrykę Wódek i Likierów. To właśnie tam trzy lata po otwarciu wyprodukowano pierwszą butelkę wódki Soplica. Pierwsza sztuka Soplicy z 1891 roku wciąż istnieje i obecnie jest eksponatem w Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie. Już po kilku latach funkcjonowania zakład produkcyjny przetwarzał nawet 3 wagony czystego spirytusu tygodniowo. Receptury wódek smakowych i likierów Soplicy były w pełni opracowane przez Bolesława Kasprowicza. Wszystkie przepisy zostały ręcznie spisane i umieszczone w księdze określanej "receptarzem". Pierwotnie przepisy utworzone przez założyciela marki sygnowane były inicjałami B.K oraz wizerunkiem karpia przedstawionego poniżej.