Wykonana z najwyższej klasy spirytusu produkowanego na bazie wielkopolskiego zboża. Swój wyjątkowy charakter i niepowtarzalną kompozycję smakowo-zapachową wódka Soplica zawdzięcza zastosowaniu unikalnych metod oczyszczania spirytusu oraz dokładnego zestawienia składników.
Soplica to jedna z najstarszych polskich wódek, historia marki sięga 1888 roku. Powstała z inicjatywy Bolesława Kasprowicza, który utworzył w Gnieźnie Fabrykę Wódek i Likierów. To właśnie tam trzy lata po otwarciu wyprodukowano pierwszą butelkę wódki Soplica. Pierwsza sztuka Soplicy z 1891 roku wciąż istnieje i obecnie jest eksponatem w Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie. Już po kilku latach funkcjonowania zakład produkcyjny przetwarzał nawet 3 wagony czystego spirytusu tygodniowo. Receptury wódek smakowych i likierów Soplicy były w pełni opracowane przez Bolesława Kasprowicza. Wszystkie przepisy zostały ręcznie spisane i umieszczone w księdze określanej "receptarzem". Pierwotnie przepisy utworzone przez założyciela marki sygnowane były inicjałami B.K oraz wizerunkiem karpia przedstawionego poniżej.